Training “Eenzaamheid en Sociaal isolement”

Woensdag 13 november beginnen we met een nieuwe training “Eenzaamheid en Sociaal isolement” vanuit Samen Actief met Tientjes (SAMT).

SAMT
‘Samen Actief Met Tientjes’ is in 2016 gestart als een project voor mensen die ervaring hebben met eenzaamheid en/of sociaal isolement en die op dit gebied anderen wilden ondersteunen, door zichzelf als ervaringsdeskundige in te zetten.
Daarnaast maakt SAMT zich sterk om eenzaamheid bespreekbaar te maken en het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken!

Het volgen van deze training heeft niet alleen bovenstaand doel! Ook voor jezelf kan het een mooie aanleiding zijn tot een groter netwerk, meer bewust-zijn over eenzaamheid en krijg je tools aangereikt, hoe je met je eigen eenzaamheid en/of die van een ander om kunt gaan!
Je kunt deze training dan ook puur voor jezelf doen of om je als ervaringsdeskundige vrijwilliger op dit gebied in te zetten. In beide gevallen ben je welkom en word je een SAMTer 😊

Doelgroep
Je hebt eenzaamheid en/of sociaal isolement ervaren en bent daar momenteel geheel of gedeeltelijk uit. Je wilt je ervaringen hiermee delen en/of inzetten. Dat kan op verschillende manieren. Of je wilt zelf nog (meer) inzicht krijgen in eenzaamheid, tools aangereikt krijgen en herkenning vinden bij anderen.
– Deze training is vooral interactief, warm en verbindend!

Na de training
Wil je na de training, als vrijwillige ervaringsdeskundige 1 op 1 ondersteuning bieden aan mensen die zich nog sterk eenzaam voelen, dan is het goed om dit te weten:

Deelnemers/Doelgroep’
Over het algemeen richt SAMT zich op mensen tussen de 18 en 67 jaar. Mensen die ondersteuning krijgen heten ‘deelnemers’. De meeste deelnemers zijn mensen in een bijstandssituatie met een “grote afstand tot de arbeidsmarkt”. Een behoorlijk deel van deze mensen voelt zich eenzaam en/of is sociaal geïsoleerd geraakt. Vaak hebben zij het vertrouwen in zichzelf verloren en in anderen.

Werkwijze
Na de training kun je in overleg gekoppeld worden aan een deelnemer die eenzaamheid en/of sociaal isolement ervaart. Samen met een van de coördinatoren neem je contact op en gaat in gesprek. Als er een klik is, ga jij samen met de deelnemer verder kijken waar de behoefte van de deelnemer ligt en wat hij/zij (binnen of buiten Tientjes) kan doen om zijn/haar huidige situatie te doorbreken.
Je stimuleert vooral wat de deelnemer zelf aangeeft en kan. Je komt niet ‘helpen’, maar nodigt uit om weer in beweging te komen. Als ervaringsdeskundige vrijwilliger kun je een inspiratie zijn. Jij kunt als geen ander laten zien dat er mogelijkheden zijn om eenzaamheid
en/of het isolement te doorbreken!
Een 1 op 1 ondersteuning duurt maximaal 9 maanden.
Je houdt korte lijntjes met je coördinator en deze is er ook altijd als back-up.

Door je op deze manier in te zetten, kun je voor een deelnemer hèt verschil maken! Je doet zelf waardevolle ervaringen op, kunt groei doormaken in je persoonlijke ontwikkeling en je eigen netwerk vergroten. Daarbij kun je met deze ervaringen wellicht ook (indien gewenst) je kansen richting de arbeidsmarkt vergroten.
Herken jij je hierin en wil je meedoen met de training, meld je dan aan voor uiterlijk 9 november!

Cursusdata
Woensdag 13 november
Woensdag 20 november
Woensdag 27 november
Woensdag 4 december
Woensdag 11 december

Begin- en eindtijd van iedere cursusmiddag
13.00 tot 16.00 uur

Locatie
Het Rondeel
Kloosterlaan 14
4811EA Breda

Contactpersonen/Trainers
Karin Holthuis
Edith Coppens
samenactiefmettientjes@gmail.com
076 5327662Laat wat van je horen

*